На денешен ден 28.10.

На денешен ден 1886 година на островот Либерти во близината на Њујорк беше поставена „Статуата на слободата“

1517045
На денешен ден 28.10.

 

На денешен ден 1886 година на островот Либерти во близината на Њујорк беше поставена „Статуата на слободата“ кој подарок на Французите влезе меѓу симболите на САД.

TARİHTE BUGÜN_28 EKİM_ÖZGÜRLÜK HEYKELİ

 

1938... Радиото Анкара почна со емитување емисии во историската зграда во населбата Сихије. Датумот на отворањето на радиото се поистоветуваше со датумот на 15-та годишнина од формирањето на Републиката поради што три дена по ред беше емитувана ексклузивна емисија.

TARİHTE BUGÜN_28 EKİM_ANKARA RADYOSU

 

1962... Никита Хрушчов, лидерот на Советскиот Сојуз истакна дека ќе ги повлечат ракетните бази од Куба и на тој начин заврши Кубанската ракетна криза која светот го доведе до прагот на нуклеарна војна.

TARİHTE BUGÜN_28 EKİM_FÜZE KRİZİ BİTTİСлични вести