На денешен ден 26.10.

На денешен ден 740 година силен земјотресот го погоди Истанбул

1515699
На денешен ден 26.10.

 

На денешен ден 740 година, во земјотресот што го погоди Истанбул загинаа над 5 илјади луѓе, додека стотици куќи и работни места беа уништени.

 

1994...  Со церемонија на која присуствуваа над 5 илјади луѓе на границата, беше потпишан Мировен договор со кој беше окончана 46-та војна помеѓу Израел и Јордан.

 

2002... Со операцијата на руските специјални сили заврши земањето на заложниците што траеше три дена во Московскиот театар во која беа убиени 50 чеченски милитанти, а загинаа 118 од 800 заложници. Западните земји остро ја критикуваа Москва поради употребата на отровен гас во операцијата на руските сили во која загинаа заложниците.

 

 Слични вести