На денешен ден 25.10.

На денешен ден 1147 година, Селџучката армија ја победи војската на крстоносците

1549405
На денешен ден 25.10.

 

На денешен ден 1147 година, Селџучката армија под команда на султанот Месуд Први, во битката кај Дорилеja кај Ескишехир ја победи војската на крстоносците предводена од страна на германскиот крал Конрад III.

 

1924... Во Истанбул умре една од иконите личности на турскиот национализам, писател, поет и политичар Зија Ѓокалп.

 

1947... Советскиот Сојуз со доставување дипломатски ноти на Турција бараше воени бази во теснеците Босфор и Дарданелите како и да им се доделат градовите до Карс и Ардахан. Турција ги одби овие барања на СССР. Поддршката на САД и Велика Британија којашто ја пружија на Турција, како и смртта на Сталин во 1953 година, предизвика Советскиот Сојуз официјално да се откаже од овие барања.

 

 Слични вести