На денешен ден 20.10.

На денешен ден 1827 година Грција, Британија, Франција и Русија, извршија напад на османлиската морнарица во грчкото пристаниште Наварино

1512261
На денешен ден 20.10.

 

На денешен ден 1827 година, откако Османлиската империја не и даде независност на Грција, Британија, Франција и Русија, извршија напад на османлиската морнарица во грчкото пристаниште Наварино. Османлиската морнарица во овој нпад целосно беше уништена.

 

1921... По Победата на битката кај Сакарија,  Франција која одлучи да се повлече од Турција, меѓу Франција и Големото национално собрание на Турција беше потпишан „Анкарскиот договор“. Со договорот, со исклучок на Хатај беа определени сегашните јужни граници.

 

2011... Од страна на бунтовниите во градот Сирте беше убиен Моамер Гадафи, кој со Либија владееше од 1969 до 2011 година.

 

 

 

 Слични вести