На денешен ден 17.10.

На денешен ден 1448 година, Османлиската армија во Втората битка на Косово ја победи армијата на крстоносците

1549406
На денешен ден 17.10.

 

На денешен ден 1448 година, Османлиската армија во Втората битка на Косово ја победи армијата на крстоносците која претежно беше составена од Унгарците. Оваа победа ја зајакна доминацијата на на Отоманската империја на Балканот.

 

 

1777... Американските сили vо Bитката кај Саратога ги поразија Британците. Po ovаа победа Франција, Шпанија и Холандија се приклучија на страната на САД во војната против Велика Британија.

TARİHTE BUGÜN_17 EKİM_

 

1961... Француската полиција иврши напад врз Алжирците кои протестираа во Париз за независноста на нивната земја. Во инцидентот кој во историјата е познат како „Париски масакр“ загинаа 400 Алжирци. Телата на некои од активистите беа извадени од реката Сена.

 

 

1973... Избувна глобалната нафтена криза. Земјите членки на ОПЕК, воведе ембарго на нафта врз некои западни земји поради нивната поддршка на Израел  во војната со Сирија. 10 арапски држави продажната цена на нафтата ја зголемија за 70 отсто и производството на нафта и одлучија секој месец да се намали производството на нафта за 5 отсто.

 Слични вести