На денешен ден 16.10.

На денешен ден 1978 година полскиот кардинал Карол Војтила, со името Јован Павле Втори беше избран за папа на римокатоличкиот свет

1510047
На денешен ден 16.10.

 

На денешен ден 1978 година полскиот кардинал Карол Војтила, со името Јован Павле Втори беше избран за папа на римокатоличкиот свет. Папата 27 години ја вршеше должноста и беше првиот папа кој по 455 години беше избран надвор од Ватикан.

 

1995... По едномесечен натпревар во шах Гари Каспаров го победи противникот Вишванатан Ананд.

 

2002... По нападите на 11 септември, американскиот претседател Џорџ Вилијам Буш од Конгресот доби овластување за објавување војна на Ирак под изговор дека управата на Садам Хусејин ја поддржувала терористичката организација Ал Каеда.

 Слични вести