На денешен ден 15.10.

На денешен ден 1917 година беше стрелана холандската танчерка Мата Хари (Маргарета Гертруда) која беше уапсена од страна на Французите

1509316
На денешен ден 15.10.

 

1917... Беше стрелана холандската танчерка Мата Хари (Маргарета Гертруда) која беше уапсена од страна на Французите и го прифати обвинувањето дека работела за германската тајна полиција.

 

1927... Гази Мустафа Кемал Ататурк, основоположителот на современа Република Турција на Вториот редовен конгрес на Републиканската народна партија (ЏХП) почна да го чита „Говорот“ (Нутук) кој траеше 6 дена.

 

1993... Нобеловата награда за мир им беше доделена на Де Клерк, претседателот на Јужна Африка и Нелсон Мандела, претседателот на Африканскиот национален конгрес.

 Слични вести