На денешен ден, 13 октомври

На денешен ден 1923 година, Анкара, центарот на Турската народноослободителна борба од страна на Големото Народно Собрание на Турција (ТБММ), беше прогласена за главен град

1507714
На денешен ден, 13 октомври

... На денешен ден 1921 година, Владата на Големото Народно Собрание на Турција (ТБММ) која водеше борба за ослободување на Анадолија, го потпиша Договорот со Азербејџан, Ерменија и Грузија и со тоа заврши војната на Источниот фронт.

... На денешен ден 1923 година, Анкара, центарот на Турската народноослободителна борба од страна на Големото Народно Собрание на Турција (ТБММ), беше прогласена за главен град.

... На денешен ден 1986 година, претседателот на Соединетите Американски Држави (САД) Роналд Рејган и лидерот на Советскиот Сојуз Михаил Горбачов не можеа да се договорат по прашањето на контролата на стратешкото нуклеарно оружје. Рејган соопшти дека нема да се откажат од проектот „Ѕвездени војни“.

... На денешен ден 2010 година, беа спасени 33-јцата рудари по 69 дена заглавени во рударска јама во рударската несреќа којашто се случи во Чиле.Слични вести