На денешен ден, 12 октомври

На 12 октомври 1979 година, од страна на членовите на терористичката организација АСАЛА беше убиен Ахмет Бенлер, синот на амбасадорот на Турција во Холандија Оздемир Бенлер

1507596
На денешен ден, 12 октомври

... На денешен ден 1492 година, Кристофер Колумбо по приближно 30 дневно патување пристигна на Карибските острови и стапна нога на континентот Америка. Меѓутоа, Колумбо мислеше дека пристигнал во Индија и дека дошол на источните индиски острови.

... На денешен ден 1917 година, за прв пат за време на една војна беше употребен отровен гас. Во Првата светска војна во близина на градот Ипрес во Белгија беше употребен сенф гас и за еден ден загинаа приближно 20 илјади војници.

... На денешен ден 1979 година, од страна на членовите на терористичката организација АСАЛА беше убиен Ахмет Бенлер, синот на амбасадорот на Турција во Холандија Оздемир Бенлер.

... На денешен ден 2017 година, турската војска за контрола на неконфликтните области (деескалационите зони) влезе во градот Идлиб, во Сирија. Во операцијата учествуваа 30 оклопни возила и повеќе од 100 војници.

 Слични вести