На денешен ден 07.10.

На денешен ден 1337 година англискиот крал Едвард Трети ја започна Стогодишната војна

1503319
На денешен ден 07.10.

 

На денешен ден 1337 година англискиот крал Едвард Трети под изговор дека има право на престолот во Франција ја започна Стогодишната војна која траеше 116 години. Тоа беше серија на вооружени конфликти меѓу Англија и Франција.

 

1991... Терористичката организација „17 ноември“ го уби заменик атешето за печат на Турција во Атина Четин Ѓорѓу.

 

2001... САД под изговор дека води „војна против тероризмот“ почна со бомбардирањето на Авганистан.

 

2015... Турскиот професор Азиз Санџар беше првиот Турчин кој ја доби Нобеловата награда за хемија.

 Слични вести