На денешен ден 03.10.

На денешен ден 1906-та година, во Берлин се одржа Првата радио-конференција на која С.О.С. беше прифатен како меѓународен сигнал за помош

1503314
На денешен ден 03.10.

 

На денешен ден 1906-та година, во Берлин се одржа Првата радио-конференција на која С.О.С. беше прифатен како меѓународен сигнал за помош.

 

1922... По поразот на грчката војска во Анадолија, Турција, Британија, Франција и Италија седнаа на преговарачката маса на конференцијата во Муданја. Со потшишувањето на Примирјето од Муданја кое беше потпишано 8 дена по конференцијата, беше постигнат прекин на огнот меѓу турската и грчката војска.

 

1990... 45 години по Втората светска војна се соединија Источна и Западна Германија.

 

2009... Турција, Азербејџан, Казахстан и Киргистан со Договорот во Нахчивен го формираа Советот за соработка меѓу земјите коишто говорат на турски јазик (Турски совет или Совет на туркофонските земји).

 Слични вести