На денешен ден 30.09.

На денешен ден 1207 во градот Балх во Авганистан се роди Мевлана Џелаледин Руми

1499779
На денешен ден 30.09.

 

На денешен ден 1207 во градот Балх во Авганистан се роди Мевлана Џелаледин Руми. Вистинското име на Мевлана му е Мухамед Џелаледин и познатото дело „Месневија“ го напиша на персисики во Коња. Делото „Месневија“ на Мевлана се состои од 25 илјади 618 куплети.

 

2005... По објавувањето на карикатурите на божјиот ратеник Мухамед во данскиот весник Јиландс Постен избувна карикатурската криза. По тој повод во целиот свет беа одржани демонстрации.

 

2017... Во Могадишу беше изградена најголемата турска воена база изградена надвор од териториите на Турција.

 Слични вести