На денешен ден 24.09.

На денешен ден 1852 година францускиот пронаоѓач Анри Гифард го оствари првиот лет со цепелин

1496208
На денешен ден 24.09.

 

На денешен ден 1852 година францускиот пронаоѓач Анри Гифард го оствари првиот лет со цепелин. Летот беше остварен од Париз до општината Трапес која се наоѓа на 27 км оддалеченост.

 

1981... Ерменските терористи извршија напад на Генералниот конзулат на РТ во Париз. Во нападот загинаа припадникот на обезбедувањето Џемал Озен, додека генералниот конзул Каја Инал беше повреден.

 

1996... На 65 годишна возраст умре турскиот интепретатор на турската класична музика Зеки Мурен.

 

2015... Во гужвата и стампедото што беше доживеано во шаторскиот град во Мина кадешто беа сместени кандидатите за аџии загинаа 753 лица. 888 лица беа повредени.

 

 Слични вести