На денешен ден 23.09.

На денешен ден 1973 година, на 69 годишна возраст умре светско познатиот поет Пабло Неруда

1495758
На денешен ден 23.09.

 

На денешен ден 1821-та година, започна Бунтот на Пелопонез против Османлиската Империја во чии рамки вооружените Грци ја презедоа управата над Коринт во Триполи и убија над 10 илјади турски цивили.

 

1973... На 69 годишна возраст умре светско познатиот поет Пабло Неруда, кој поради политичкиот став поголемот дел од житовот беше принуден да го помине надвор од Чиле. Неруда во 1971 година ја доби Нобеловата награда за литература.

 

1973...  Во Аргентина повторно за претседател на државата беше избран Хуан Перон, кој пред 18 години беше соборен со државен удар.

 Слични вести