На денешен ден 21.09.

На денешен ден 1792 година, Законодавниот дом на Франција којшто беше формиран по  Буржоаската револуција, го укина 1000 годишното кралство и ја прогласи Републиката

1494367
На денешен ден 21.09.

 

На денешен ден 1792 година, Законодавниот дом на Франција којшто беше формиран по  Буржоаската револуција, го укина 1000 годишното кралство и ја прогласи Републиката. Кралот Луј 16-ти кој беше соборен од престолот само 4 месеци потоа беше обвинет за велепредавство и погубен со гилотина.

 

1858...Британија го собори последниот могулски император Бахадир Шах и го оконча 330 годишното Могулско Царство.

 

1866... Е роден писателот Херберт Џорџ Велс кој се прочу со научнофантастичните романи „Времеплов“ и „Војна на световите“.Слични вести