На денешен ден 15.09.

На денешен ден 1918 година Баку беше ослободен од руска и ерменка окупација

1490823
На денешен ден 15.09.

 

На денешен ден 1918 година, во последните денови на Првата светска војна, Кавкаско-исламската армија под водство на Нури Паша градот Баку го ослободија од руска и ерменска окупација.

 

1928... Шкотскиот бактериолог Александар Флеминг го откри пеницилинот. Откривањето на пеницилинот одигра мног голема улога во спасувањето на милиони животи на луѓето особено по Втрата светска војна. Хауард Флори и Ернст Борис Чаин кои заедно со Флеминг го усовршија пеницилинот, во 1945 година ја добија Нобеловата награда за медицина.

 

1931... Од страна на Италијанците беше обесен Омар Мухтар, лидерот на борбата за независност на Либија.

 

1975... Започна граѓанската војна меѓу христијаните и муслиманите во Либан. По седум години на истиот ден Израел го окупираше Бејрут.

 

 Слични вести