На денешен ден 14.09.

На денешен ден 1812 година францускиот император Наполеон Бонапарта влезе во празна Москва

1489853
На денешен ден 14.09.

 

На денешен ден 1812 година францускиот император Наполеон Бонапарта и неговата војска покрај тоа што ја освои Москва, руските команданти кои се повлекоа од градот, градот го претворија во неупотреблива состојба. По пожарите што избувнаа во градот и траеја со денови, војската на Наполеон беше изложена на постојани руски напади и последиците на зимата и големи загуби. Само по едномесечниот престој во Москва, наполено беше принуден да се повлече од Москва.

 

1960... Од страна на Ирак, Иран, Кувајт, Саудиска Арабија и Венецуела беше формирана Организацијата на земји извознички на нафта (ОПЕК). Денес 14 земји се членки на ОПЕК и над половина од севкупното производство на нафта во светот се остварува од страна на овие земји.

 

1982...На 53 годишна возраст во сообраќајна несреќа загина американската актерка и принцеза на Монако Грејс Кели.

 Слични вести