На денешен ден 13.09.

На денешен ден 1921 година, Битката кај Сакарја која траеше 21 ден заврши со победа на Турската армија.

1489820
На денешен ден 13.09.

 

На денешен ден 1921 година, Битката кај Сакарја која траеше 21 ден заврши со победа на Турската армија. Грчката војска која доживеа тежок пораз и ја изгуби волјата за војување, беше принудена да се повлече и да се отакже од окупацијата на Анадолија.

 

1991... На 55 годишна возраст во сообраќајна несреќа загина легендата на турскиот фудбал Метин Октај.

 

1993... Јасер Арафат, лидерот на Палестинското ослободително движење (ПЛО) и израелскиот премиер Јицак Рабин постигнаа согласност околу повлекувањето на Израел од Појасот Газа и Западниот брег.

 Слични вести