На денешен ден 12.09.

На денешен ден 1940 година, четири млади во Франција ја открија пештерата Ласка во која се наоѓаа цртежи од пред 17 илјади години

1489821
На денешен ден 12.09.

 

1940... Четири млади во Франција ја открија пештерата Ласка во која се наоѓаа цртежи од пред 17 илјади години. Во пештерата која од 1979 година се наоѓа на Списокот на светското наследство на УНЕСКО се наоѓаат над 600 ѕидни слики.

TARİHTE BUGÜN_12 EYLÜL_LASCAUX MAĞARASI

 

1963... Беше потпишан Договор за партнерство меѓу Турција и Европската економска заедница.

TARİHTE BUGÜN_12 EYLÜL_TÜRKİYE AET

 

2017... Претседателот Реџеп Тајип Ердоган изјави дека Турција го потпиша договорот со кој ќе се откупи воздушно-ракетниот одбранбен систем С-400 од Русија.

TARİHTE BUGÜN_12 EYLÜL_ S-400 ANLAŞMASIСлични вести