На денешен ден 11.09.

На денешен ден 2001 година со патнички авиони беа извршени терористички напади на „Кулите-близначки“ во Њујорк

1488499
На денешен ден 11.09.

 

1948... На 72 годишна возраст во Карачи умре Мухамед Али Џина, основачот на Пакистан.

 

1973... Салвадор Аљенде, претседателот на Чиле со државен удар беше соборен од страна на војската предводена од Пиноче. Аљенде беше убиен во државниот удар.

 

2001... Со патнички авиони беа извршени терористички напади врз зградите на Светскиот трговски центар и Пентагон во Њујорк, кои се познати како „Кулите-близначки“. Во нападите кои беа извршени од страна на терористичката организација „Ал Каеда“ загинаа 2 976 лица, а 6 300 лица беа повредени. По овој трагичен настан кој во историјата беше забележан како „Терористичките напади од 11 септември“, американската администрација го започна политичкиот и воен процес кој заврши со окупација на Авганистан и Ирак.

 

 Слични вести