На денешен ден 04.09.

На денешен ден 1063-та година, на 73 годишна возраст во иранскиот град Реј умре Тугрул бег, основоположникот на Големата Селџучка Империја

1484282
На денешен ден 04.09.

 

На денешен ден 1063-та година, на 73 годишна возраст во иранскиот град Реј умре Тугрул бег, основоположникот на Големата Селџучка Империја. На престолот седна Алпарслан, синот на брат му Чагри Бег.  Алпарслан беше прогласен за Голем Селџучки Владетел.

 

1919... Конгресот во Сивас започна со говорот на Мустафа Кемал Паша. На конгресот беше усвоена одлука за формирање на организацијата Мудафаи Хукук Џемијети во Анадолија и Румелија за водење борба против окупацијата на Анадолија и претставничка делегација од 15 претставници. За претседател на претставничката делегација беше избран Мустафа Кемал.

 

2009... Во нападот на авионите на НАТО врз Талибан во северната авганистанска покраина Кундуз поради изговор дека Талибанците ги заплениле цистрените за нафта, загинаа 90 лица

 Слични вести