На денешен ден 03.09

На денешен ден 1260 година Мамлучката војска во Битката кај Ајн Џалут ги победи Монголците

1484058
На денешен ден 03.09

 

На денешен ден 1260 година Мамлучката војска во Битката кај Ајн Џалут ги победи Монголците. Оваа битка го спречи ширењето на Монголците во Сирија, Египет и Арапскиот полуостров.

 

1962... Во земјотресот што го погоди подрачјето Газвин во Иран загинаа над 12 илјади луѓе, а околу 20 илјади згради беа оштетени.

 

2004... Во едно училиште во градот Беслан во Северна Осетија беше доживеана криза со заложници. Руските специјални единици извршија вооружена операција. Во судирите загинаа 367 лица од кои повеќето беа деца и учители, а околу 800 лица беа повредени.

 Слични вести