На денешен ден 02.09.

На денешен ден 1945 година, по нападите со атомска бомба на Хирошима и Нагасаки, на оклопниот брод Мисури беше потпишана капитулацијата на Јапонија

1483189
На денешен ден 02.09.

 

1938... Се отвори Националното собрание на Хатај и беше прогласено формирањето на Хатајската држава. Тајфур Сокмен беше избран за прв претседател на новоформираната и независна  држава Хатај.

 

1945... По нападите со атомска бомба на Хирошима и Нагасаки, на оклопниот брод Мисури беше потпишана капитулацијата на Јапонија. Американскиот претседател Доналд Труман со прогласувањето на победата на Сојузничките сили, заврши Втората светска војна.

 

1973... На 81 годишна возраст умре британскиот писател Џ.Р.Р. Толкин кој се прочу со филмската трилогија „Господарот на прстените“.

 Слични вести