На денешен ден 26.08.

На денешен ден 1071 година Селџучката војка под команда на султанот Алпарслан во Битката кај Малазгирт ја победи византиската војска предводена од командантот Ромен IV Диоген

1479172
На денешен ден 26.08.

 

На денешен ден 1071 година Селџучката војска под команда на султанот Алпарслан во Битката кај Малазгирт ја победи византиската војска предводена од командантот Ромен IV Диоген. Оваа победа одигра значајна улога во отворањето на патот на Анадолија за Турците.

 

1922... Започна „Големата офанзива“ која претставува пресвртница во Турската народноослободителна војна. Турската војска под команда на врховниот командант Мустафа Кемал Паша за само 15 дена грчката одбрана за која се велеше дека е „непробојна и не може да се помине“ ја срамни со земја и на 9 септември пристигна во Измир.

 

1972... Турската радио и телевизија (ТРТ), првото емитување и пренос во живо од странство го оствари од Олимпијадата во Минхен. Оваа Олмипијада во сеќавањата беше забележана со смртта на 11 израелски спортисти и освојувањето на 7 златни медали од страна на американскиот пливач Марк Шпиц.

 

1974... На 72 годишна возраст умре Чарлс Линдберг, првиот пилот кој со авион го прелета Атлантскиот океан.

 Слични вести