На денешен ден 24.08.

На денешен ден 1516 година, Османлиската војска под команда на султанот Јавуз Селим во Битката на Марџ Дабик ја победи Мамлучката војска

1477478
На денешен ден 24.08.

 

На денешен ден 1516 година, Османлиската војска под команда на султанот Јавуз Селим во Битката на Марџ Дабик ја победи Мамлучката војска. По победата, управата над Сирија, Либан и Палестина премина во рацете на Османлиската држава.

 

1572... Католиците во Франција по наредба на кралот Шарл IX-ти извршија напад на невооружените протестанти во кој беа убиени десетици илјадници лица. Овој настан во историјата е познат „Масакрот на Св Вартоломеј (Вартоломејска ноќ)“.

 

1991... Претседателот на Советскиот Сојуз бараше да се распушти Комунистичката партија и поднесе оставка од функцјата генерален секретар на партијата. Истиот ден Естонија, Летонија и Украина соопштија дека се одвојуваат од СССР.

 

2016... Турската војска ја започна операцијата „Еуфратски штит“ против терористичките организации ДЕАШ (ИДИЛ) и ПЈД во Сирија.

 Слични вести