На денешен ден 23.08.

На денешен ден 634-та година, на 63 годишна возраст умре Хазрети Ебу Бекир, најдобриот пријател на божјиот пратеник Хазрети Мухамед и првиот калиф на исламот

1477473
На денешен ден 23.08.

 

На денешен ден 634-та година, на 63 годишна возраст умре Хазрети Ебу Бекир, најдобриот пријател на божјиот пратеник Хазрети Мухамед и првиот калиф на исламот.

 

1514... Борбата за надмоќ меѓу Османлиската Империја и иранската Сафевидска држава заврши со Битката кај Чалдиран. Османлиската војска под команда на султанот Јавуз Султан Селим во Битката кај Чалдиран ја победи војската на Шах Исмаил.

 

1921... Започна Битката кај Сакарја, една од најтешките и најкрвавите во Народноослободителната војна. Турската војска во битката се повлече на источната страна на реката Сакарја и формираше одбранбена линија. На крајот на 21 дневната битка, турската војска го спречи напредувањето на грката војска кон Анкара.

 

1939... Меѓу нацистичка Германија и Сојузот на Советските Социјалистички Републики (СССР) беше потпишан Пакт за ненапаѓање. Договорот ја олесни окупацијата на Хитлер на Полска.

 

 Слични вести