На денешен ден 21.08.

На денешен ден 2017 година се случи најголемото затемнување на Сонцето во историјата. Целиот процес на затемнувањето траеше 90 минути

1475839
На денешен ден 21.08.

 

На денешен ден 1915 година, Османлиските единици под команда на Мустафа Кемал ја извојуваа победата на 2-та Битка кај Анафарталар во Чанаккале.

 

1983... На симнување од авионот со кој се врати од прогонство беше убиен Бенињо Акино, лидерот на опозицијата на Филипините.

 

2017... Се случи најголемото затемнување на Сонцето во историјата. Целиот процес на затемнувањето траеше 90 минути, додека 2 минути 40 секунди Сонцето целосно беше покриено. На тој начин првпат приближно беше пресметана вистинската површина на Сонцето.

 Слични вести