На денешен ден 16.08.

На денешен ден 1858 година, американскиот претседател Џејмс Буканан со британската кралица Викторија го оствари својот прв прекуокеански телеграфски разговор

1473395
На денешен ден 16.08.

 

На денешен ден 1858 година, американскиот претседател Џејмс Буканан со британската кралица Викторија го оствари својот прв прекуокеански телеграфски разговор.

 

На денешен ден 1868 година, перуанскиот град Арика (кој сега се наоѓа во Чиле) по земјотресот со јачина од 8,5 степени и цунамито кое што следеше потоа, беше срамнет со земјата. Во земјотресот загинаа околу 70 илјади лица.

 

На денешен ден 1974 година, турските единици во рамките на Мировната операција на Кипар ја воспоставија контролата во областа северно од линијата Магоса (Амохостос), Лефкоша (Левкозија) и Лефке (Лефка) и беше воспоставено примирје.

 

... На денешен ден 1977 година, на 42-годишна возраст во Грејсленд почина кралот на рокенролот Елвис Присли кој освен со музиката, вниманието на јавноста ја привлекуваше со танцевите, фризура и начинот на облекување.

 Слични вести