На денешен ден 15.08.

На денешен ден 1914 година, беше отворен Панамскиот канал кој ги поврзува Атлантскиот Океан и Тихиот Океан

1473383
На денешен ден 15.08.

 

На денешен ден 1461 година, Османлиската војска под водство на султанот Фатих Мехмед Втори освојувачот, по едногодишна опсада го освои градот Трабзон и ја оконча Трабзонската грчка империја.

 

На денешен ден 1914 година, беше отворен Панамскиот канал кој ги поврзува Атлантскиот Океан и Тихиот Океан, а чија изградба траеше 33 години.

 

На денешен ден 1960 година, согласно договорите од Цирих и Лондон кои беа потпиани од страна на претставниците на Турција, Велика Британија, Грција како и турскиот и грчки претставник на Кипар, беше прогласено формирањето на Република Кипар. 3-те земји беа гаранти на Кипарската држава.

 

На денешен ден 1969 година, со учество на 400 илјади лица во Њујорк започна Музичкиот и уметнички фестивал Вудсток  кој траеше три дена. 

 Слични вести