На денешен ден 12.08.

На денешен ден 1964 година Турција ги оконча своите џет летови над Кипар

1471357
На денешен ден 12.08.

 

На денешен ден 1964 година, на повик на Светот за безбедност на Обединетите нации (СБ на ОН) Турција ги оконча своите џет летови над Кипар. Советот донесе одлука Мировните сили да формираат тампон зона помеѓу двете заедници на Кипар.

 

На денешен ден 1964 година, на 56 годишна возраст умре британскиот писател Јан Флеминг кој со книгите посветени на јунакот „Џејмс Бонд“ го прочу на целиот свет.

 

На денешен ден 2000 година, во Баренцовото Море потона руската нуклеарна подморница „Курск“. Во несреќата која се случи како последица на експлозијата на торпедата со истечен рок на употреба, животот го загубија 112 членови на екипажот.

 Слични вести