На денешен ден 11.08

На денешен ден 1473 година се водеше Битката кај Отлукбели

1470542
На денешен ден 11.08

 

На денешен ден 1473 година се водеше Битката кај Отлукбели меѓу османлискиот султан Мехмет Втори Освојувачот и владетелот на Аккојунлиите, Узун Хасан чија цел беше да се воспстави единството на Анадолија. Со победата која што ја извојуваа Османлиите, беше окончана Државата на Аккојунлиите.

 

1980... Официјално заврши периодот на Мао Це Тунг во Народна Република Кина. Комунистичката партија на Кина ги забрани сите фотографии, пораки и плакати на Мао.

 

 Слични вести