На денешен ден 09.08.

На денешен ден 1915 година Османлиските единици предводени од полковникот Мустафа Кемал го одбија нападот на британските сили

1470391
На денешен ден 09.08.

 

На денешен ден 1915 година Османлиските единици предводени од полковникот Мустафа Кемал го одбија нападот на британските сили коишто се обидоа да ја преземат контролата над подрачјето Анафарталар на морскиот теснец Гелиболу кај Чанаккале (Галиполе кај Дарданелите) и ја извојуваа победата на Првата битка кај Анафарталар.

 

1945... САД, по првата атомска бомба на Хирошима, ја фрлија втората атомска бомба врз јапонскиот град Нагасаки. Во нападот загинаа 40.000 луѓе. Втората атомска бомба  го скрши целиот отпор на Јапонија поради што Императорот Хирихито беше принуден да побара примирје.

 

1975... По мировната операција на Кипар, започна преселбата на 9000 Турци кои живееа на југот. Кипарските Турци од југот на Кипар ги напуптија своите домови и се иселија на северната страна на островот.

 Слични вести