На денешен ден 07.08

1990... По ирачката окупација на Кувајт, Америка ја започна операцијата „Пустински штит“.

1468470
На денешен ден 07.08

 

1982... Двајца милитанти на терористичката организација АСАЛА извршија вооружен напад на аеродромот Есенбога во Анкара во кој загинаа 8, а 72 лица беа повредени. Еден од милитантите загина, вториот беше фатен повреден.

 

1990... По ирачката окупација на Кувајт, Америка ја започна операцијата „Пустински штит“. Турција покрај тоа што пружи поддршка на сојузничките земји, го затвори нафтоводот Киркук – Јумурталик.

 

1998... Во истовремените бомбашки напади на амбасадите на САД во Кенија и Танзанија загинаа 224 лица. САД соопшти дека одговорноста за нападот припаѓа на терористичката оргаизцаија Ал Каеда, чиј лидер беше Осама Бин Ладен.

 

 

2016... По обидот за воен удар на 15 јули, во Јеникапи во Истанбул се одржа „Митингот на демократијата и шехидите“, најголемиот во историјата на Турција. На митингот учествуваа околу 5 милиони луѓе.

 

 Слични вести