На денешен ден 31.07.

На денешен ден 1492 година стапи на сила Декретот од Алхамбра со кој Евреите беа протерани од Шпанија

1464840
На денешен ден 31.07.

 

На денешен ден 1492 година стапи на сила Декретот од Алхамбра со кој Евреите беа протерани од Шпанија. Со Декретот, десетилјадници Евреи беа депортирани од Шпанија. Османлиската империја ги испрати своите борбени бродови и сите еВреи коишто сакаа да мигрираат, ги донесе во Истанбул и Измир.

 

1932... Нацистичката партија на парламентарните избори освои 230 пратенички места и стана прва партија во Германија. Покрај тоа партијата немаше потребно мнозинство за формирање самостојна влада.

 

1980... Во вооружен напад на терористичката организација Асала загинаа административниот аташе на Амбасадата на РТ во Атина, Галип Озмен и ќерка му Аслихан Озмен.Слични вести