На денешен ден 28.07.

На денешен ден 1750 година, умре еден од најпознатите композитори на класичната музика, Јохан Себастијан Бах

1464845
На денешен ден 28.07.

 

На денешен ден 1750 година, на 65 годишна возраст умре еден од најпознатите композитори на класичната музика, Јохан Себастијан Бах.

 

1914... Започна Првата светска војна. Војната меѓу Сојузничките држави (Силите на Антантата) предводенı од Англија и Франција од една страна и Силите на Оската предводени од Германија траеше 4 години. Со приклучувањето на САД во 1917 година, Германија и сојузничките земји беа поразени и принудени да бараат мир. Во војната учествуваа околу 70 милиони војници, а загинаа 9 милиони на различни фронтови. Една од најзначајните последици на војната беновите политички системи коишто се појавија во земјите учеснички како и распаѓањето на империите.

 

1976... Во земјотресот со јачина од 7,6 степени што го погоди градот Тангшан во Кина беа урнати илјадници згради, а загинаа над 240 илјади лица

 Слични вести