Денес е 23 април, Ден на националниот суверенитет и Празник на детето

Точно пред 100 години, на 23 април 1920 година се отвори Големото национално собрание на Турција

1403413
Денес е 23 април, Ден на националниот суверенитет и Празник на детето

Денес славиме еден многу значаен празник за земјата.

Точно пред 100 години, на 23 април 1920 година се отвори Големото национално собрание на Турција.

Подоцна овој ден почна да се слави како Ден на националниот суверенитет и Празник на детето.

Денешниот празник беше формиран како резултат на одбележувањето на укинувањето на султанатот, односно Националната независност да се употребува од страна на  целиот народ и соединувањето со Празникот на детето, со цел да се радуваат децата чии родители загинаа во Народноослободителната борба.Слични вести