На денешен ден 27.03

1961... беше прогласен Светскиот ден на театарот.

1171287
На денешен ден 27.03

На денешен ден 1977 година се случи најголемата авионска несреќа во историјата на свесткото воздухопловство. Во несреќата која се случи како последица на судирот на два патнички авиони кои се подготвуваа да полетаат на островот Тенерифе и која е позната под истото име катастрофата во Тенерифе, загина 575 , а 70 лица беа повредени.

1941.. Генералот Душан Симовиќ во поранешна Југославија изврши државен удар кој завши без крвопролевање. Новата влада усвои одлука за одвојување од Силите н оската кој беше формиан против Сојузничките сили во Втората светска војна.

1945... Умре Халит Зија Ушаклигил еден од најзначајните писатели на периодот Сервет-и Фунун и Републичкиот период.

1961... беше прогласен Светскиот ден на театарот. Од 1961 година наваму секој 27 март во 48 земји во светот се слави како Ден на театарот.Слични вести