На денешен ден 14.03

На денешен ден 1827, во периодот на султанот Махмут Втори првпат во турската историја беше формиран Медицинскиот факултет

На денешен ден 14.03

На денешен ден 1827, во периодот на султанот Махмут Втори првпат во турската историја беше формиран Медицинскиот факултет кој се викаше „Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane“. Првите дипломци на факултет дипломираа во 1943 година, од кои четворица го положија квалификациониот испит за медицина во Виена што се одржа во 1848 година, поради што почна да се смета за еднаков со медицинските факултети во Европа.

Почнувајќи од 1919 година, датумот на формирањето на Медицинскиот факултет „Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane“ се одбележува како Празник на медицината во Турција. Оваа одлука под лидерство на Хикмет Боран беше усвоена како официјален медицински исчекор против империјалистичките сили. 14 март и денес се одбележува ако Празник на медицината во Турција.

1980... Еден транспортен авион на Американските воздушни сили се сруши при слетувањето на воздушната база во Инџирлик во Турција. Во несреќата загинаа 18 американски војници.

На денешен ден 2000-та година, турскиот дигач на тегови Наим Сулејманоглу во категоријата дигање тегови со тргнување подигна 145 кг и на тој начин го собори дотогашниот светски рекорд.

1883... Умре германскиот филозоф, политички економист Карл Маркс. Неговото дело „Капитал“се смета за едно од класичните на светската економија. Маркс умре во Лондон како лице без државјанство.

2018... Умре англискиот физичар, козмолог, астроном, теоретичар и писател Стивен Хокинг.Слични вести