На денешен ден 13.03.2019

На денешен ден 624-та година се одржа Битката на Бедир

На денешен ден 13.03.2019

На денешен ден 624-та година се одржа Битката на Бедир меѓу муслиманите кои беа принудени да хиџрет (исселување на жителите на градот Мека во Медина) и ограбувањето на нивните имоти и стоки и неверниците. Во битката победија муслиманите.

1781.. Англискиот астроном од германско потекло Вилијам Хершел ја откри седмата планета на Сончевиот систем.

1840... Во Османлиската Империја почна да се употребува Соларен календар. Се до 1870-та година, заедно се употребуваа исламскиот-хиџретски календар и соларниот календар.

1996... Вооружено лице кое изврши упад во едно училиште во шкотското гратче Дунблане, во рок од три минути го уби учителот – класниот раководител на одделението и 16 деца од 5 до 6 годишна возраст. Напаѓачот по нападот се самоуби.

2013... аргентинскиот кардинал Хорхе Марио Бергогљо беше избран за 266-ти папа на католичкиот свет. Бергогљо е првиот кардинал кој илјада години беше избран надвор од европското тло и е латиноамериканец.

2010.. почина Хе Пинпинг најнискиот човек на планетава. Со висина од 73 цм Пингпинг влезе во Гинисовата книга на рекорди.Слични вести