На денешен ден 12.03.2019

На денешен ден 1921 година од страна на Големото Национално Собрание на Турција (ГНСТ) беше усвоена Националната химна на турскиот народ

На денешен ден 12.03.2019

На денешен ден 1921 година од страна на Големото Национално Собрание на Турција (ГНСТ) беше усвоена Националната химна на турскиот народ. Турците во тие години водеа Народноослободителна борба за независност и ослободување, поради што химната која што ја напиша поетот Мехмет Акиф Ерсој и љубовта што ја изрази кон татковината, знамето волјата за слобода предизвика големо возбудување во Собранието и беше прифатена со радост и восхит.

1930... Политичкиот и духовен лидер на Индија и Движењето за независна Индија со цел д асе спротивстави на монополот на владата врз производството на сол, го започна Маршот на солта кој траеше до 6 април. Маршот на Ганди беше придружуван од страна на илјадници Индијци.

1985... Врз АМбасадата на Турција во Отава беше извршен вооружен напад од страна на ерменските милитанти. Амбасадорот Џошкун Кирџа се спаси повреден, за загина еден канадски полицаец.

1971... Како последица на политичката криза, штрајковите, студентските демонстрации во земјава, Турските вооружени сили на владата и доставија писмено опоменување. Како резултат на опомената, премиерот Сулејман Демирел поднесе оставка. На 26 март се формираше нова реформска влада под покровителство на премиерот Нихат Ерим.

2000… Папата Џон Пол Втори бараше прошка поради гревовите на црквата врз Евреите, опозиционерите, жените и домородците.

2003... Во атентат во Белград беше убиен српскиот премиер Зоран Џинчиќ,Слични вести