На денешен ден 07.03

На денешен ден 1876 Александар Грахам бел се стекна со патентот на телефонот.

На денешен ден 07.03

На денешен ден 1876 Александар Грахам бел се стекна со патентот на телефонот.

1917… Во Америка првпат во историјата во продажба беше пуштена првата џез плоча.

1969… Голда Меир беше првата премиерка на Израел.

1979… Американското вселенско летало Војаџер I откри дека и планетите Јупитер и Уран исто како и Сатурн имаат прстени. Војаџер I, фотографиите на Јупитер со прстени ги испрати на земјата.

1979… Турција и Советскиот Сојуз потпишаа договор за нафта.

1984… Знамето на Турската Република Северен Кипар (ТРСК) беше одобрено од страна на Собранието на ТРСК.

1989… Иран соопшти дека ги прекина дипломатските односи со Британија. Односите на Иран со Запад, по 8 годишната иранско-ирачка војна која започна во 1980 година дојдоа до стапка на прекин.

1990… Беше убиен турскиот новинар Четин Емеч кој беше главен и одговорен уредник на весникот Хуријет. Во атентатот беше убиен и шоферот на новинарот Емеч, Али Синан Ерџан.

1999… Почина познатиот американски филмски режисер Стенли Кјубрик. Меѓу најзначајните филмови на Кјубрик се наоѓаат Патеки на славата, Спартак, Лолита, Вселенска Одисеја, Пеколен портокал, The Shinning (1980), Боев куршум (Full Metal Jacket) и Очи широко затворени.Слични вести