На денешен ден 06.03

На денешен ден 1714 година, британскиот научник Хенри Мил се стекна со патентот на дактилографската машина

На денешен ден 06.03

На денешен ден 1714 година, британскиот научник Хенри Мил се стекна со патентот на дактилографската машина.

1869.. Дмитрие Менделејев го објави првиот периоден систем на елементите кој преставува табела на класификација на хемиските елементи.

1902... Од страна на Меѓународната федерација на фудбалските асоцијации (ФИФА) беше формиран фудбалскиот клуб Реал Мадрид кој се оценува за најдобар на 20-от век.

1920... На 36 годишна возраст почина познатиот национален и историски писател Омер Сејфеттин.

1946... Во САД почна да се употребува првиот успешен брз електронски компјутер „ЕНИАЦ“. Компјутерот ЕНИАЦ кој претставува голем исчекор на патот на развојот и усовршувањето на електронско-дигиталните компјутери, се користеше се до 1955 година.

1955... Почина Мејмет Емин Ресулзаде, основачот на Република Азербејџан. Ресулзаде во 1917 година ја формираше првата турска република Азербејџан која само неколку години подоцна потапаѓа под Советска окупација.

1964… Касиус Клеј се стекна со службеното име Мухамед Али кој се прифаќа за најдобар боксер на сите времиња. Во текот на каиерата Мухамед Али има изгубено само 5 натпревари.

1995… Турција со потпишувањето на Договорот во Анкара во 1963 година со кој го фрли првиот чекор за интеграција со Европа, фрли уште еден чекор. Договорот за Царинска унија меѓу тогашните 15 земји членки на Европката економска заедница (ЕЕЗ) и Турција беше потпишан од страна на министерот за надворешни работи Мурат Карајалчин.Слични вести