Дали знаете 06/2019

Првата турска жена која работеше во НАСА: Дилхан Ерјурт

1141015
Дали знаете 06/2019
dilhan eryurt.jpg
Dilhan_Eryurt_BBM_06

Дали знаете дека нашиот научник жена која ја донесе во Турција астрофизиката, професор доктор Дилхан Ерјурт, е првата турска жена научник која работеше во американската Национална аеронаутичка и вселенска агенција НАСА?

Дилхан Ерјурт која дипломирала математика и астрономија на Истанбулскиот универзитет, со стипендијата што ја добила во 1959 година заминала две години на студии во Канада. Потоа ја добила стипендијата  „Нешенал Академи оф Сајансес“ (National Academy of Sciences) т.ј. Националната академија на науки, почнала да работи на Институтот за истражување Годард на НАСА и овде вршела истражувања во врска со еволуцијата на сончевиот систем.

Дилхан Ерјурт која го запиша своето име во историјата на науката како „жена која го обзеде Сонцето“, во 1969 година заради нејзините заслуги во проектот за стапнување на Месечината е наградена со награда за успех Аполо, која од страна на НАСА им е доделена на мошне мал број лица во светот.Слични вести