На денешен ден 11.01.2019

На 11 јануари 630 година, муслиманите под лидерство на Мухамед бин Абдулах ја освоија Ќаба.

1123690
На денешен ден 11.01.2019

На 11 јануари 630 година, муслиманите под лидерство на Мухамед бин Абдулах ја освоија Ќаба. Освојувањето на Мека обезбеди освојување на целиот полуостров Арабија и одигра значајна улога во брзото ширење на исламот.

Во 1921 година заврши Битката наречена Прв Инени (Биринџи Инону Мухаребеси) во Народноослободителната војна. Грчките окупаторски сили се повлекоа од териториите на Анадолија. Со победата која беше извојувана во оваа битка, редовната војска формирана од страна на Големото национално собрание, ја освои првата победа.

Во 1922 година првпат инсулинот беше тестиран врз болните пациенти од шеќер. 14 годишниот Леонард Томпсон беше првото лице кој беше излекуван од инсулинот.

Во 1946 година Енвер Хоџа ја прогласи Народна Република Албанија и стана првиот претседател на оваа земја.

Во 1963 година вулканот Етна првпат почна да еруптира. Вулканот Етна висок 3300 метри кој се наоѓа на источната страна на Сицилија, стотици години е активен вулкан на Европа.Слични вести