Миса во знак на сеќавање на загинатите анзачки војници во копнените битки на Чанаккале

Исто како и секоја година и оваа година на 25 април пред да зазори беше одржана миса во знак на сеќавање на загинатите анзачки војници за време на копнените битки на Чанаккале пред 104 години

Се одбележува 104-та годишнина од копнените битки на Чанакале (Дарданелите) кои беа водени од 25 април 1915 година до 9 јануари 1916 година во Гелиболу (Галиполе) и кои заземаат исклучително значајно место во историјата на Турција.

По тој повод од страна на Новозеланѓаните и Австралијците како секоја година, така и оваа година рано наутро пред да зазори во Анзачкиот залив на полуостровот Гелиболу (Галиполе) беше одржана миса во знак на сеќавање на загинатите војници за време на Копнените битки пред точно 104 години.

На мисата учествуваа голем број Новозеланѓани и Австралијци.


Тагови: миса , анзачки војници , копнените битки на Чанаккале , Чанаккале , Дарданелите , Гелиболу , Галиполе , Турците , Новозеланѓаните , Австралијците