97 години од независноста кон иднината

Два месеци по собирањето на Вториот период на Големото национално собрание на Турција, Анкара на 13 октомври 1923 година стана центар на државната влада на Турција.

 

Со прогласувањето на Република на 29 октомври 1923 година, во историјата на турската нација се отворија вратите на една нова ера, а изразот „Суверенитетот безусловно и припаѓа на нацијата“ своето место во државната администрација го зазеде во најистакната форма.


Тагови: