97 години од независноста кон иднината

Со потпишувањето на Договорот од Лозана на 24 јули 1923 година беше прифатена независноста на новата турска држава.

 

Со прогласувањето на Република на 29 октомври 1923 година, во историјата на турската нација се отворија вратите на една нова ера, а изразот „Суверенитетот безусловно и припаѓа на нацијата“ своето место во државната администрација го зазеде во најистакната форма.


Тагови: