ФОТОГАЛЕРИЈА: По поминати 104 години џамијата Хајдар Кади во Битола повторно отворена за ибадет

По поминати 104 години џамијата Хајдар Кади во Битола повторно отворена за ибадет

По поминати 104 години во петокот свечено беше отворена за ибадет (богослужба, молитва) џамијата Хајдар Кади во Битола која е позната како „Балканска принцеза“.

Реставрацијата на џамијата е реализирана од страна на Генералната дирекција за Вакафи на Турција.

На свеченото отворање на џамијата Хајдар Кади учествуваше и потпретседателот на Владата Вејси Кајнак кој во говорот што го одржа во оваа пригода рече: „Како наследство од нашите предци овој објект стар 450 години по поминати 104 години повторно ги отвори своите врати за верниците.“


Тагови: џамијата Хајдар Кади , Битола , свечено отворена , ибадет , богослужба , молитва , Балканска принцеза , реставрацијата на џамијата , Генералната дирекција на Вакафи , Турција , Вејси Канјак , нашите предци , верниците