Заборавените османлиски овошни специјалитети и денеска ги красат трпезите

Овошјето кое што често било користено во османлиската кујна денеска веќе се конзумира одделно од специјалитетите, меѓутоа готвачот од градот Самсун Енис Оздоган ги заживува овие заборавени вкусеви. Оздоган на своите муштерии им принесува безброј специјалитети кои што некогаш биле подготвувани во османлиската кујна, додека денеска се заборавени и тоа од полнета диња и полнета дуња до јанија со месо со суви сливи, од ќебапи од овошје до специјалитетот махмудије со мед во кој се употребуваат суви кајсии, суво грозје, смокви и бадеми.

Овошјето кое што често било користено во османлиската кујна денеска веќе се конзумира одделно од специјалитетите, меѓутоа готвачот од градот Самсун Енис Оздоган ги заживува овие заборавени вкусеви


Тагови: овошјето , османлиската кујна , конзумира , специјалитетите , Самсун , заборавени вкусеви , дуња , диња , јанија со месо , суви сливи , ќебапи , овошје , махмудије со мед , суви кајсии , суво грозје , смокви , бадеми