(ФОТОГАЛЕРИЈА) Ќе се реставрира античкиот театар Перге кој датира од пред 2000 години

Ќе се реставрира античкиот театар Перге кој датира од пред 2000 години

Во рамките на реставрацијата на античкиот театар Перге со капацитет од 7 илјади гледачи, кој се наоѓа во месноста Аксу во Анталија, наскоро ќе започнат проектните активности.

Првпат ќе биде реставриран театарот кој што располага со богата историја.

Античкиот град Перге и истоимениот амфитеатар кој се наоѓа во месноста Аксу во Анталија, кој во минатото беше престолнина на низа цивилизации почнувајќи од периодот Памфилија, заедно со античките театри Ефес и Аспендос располага со капацитет од околу 13 илјади гледачи.

За реставрацијата на античкиот театар кој датира од 2-от век, Министерството за култура и туризам одвои околу 3 милиони турски лири. Реставрацијата на театарот ќе се оствари од страна на Регионалната дирекција за мерење и цртање и споменици на Анталија.


Тагови: реставрира , античкиот театар Перге , датира од пред 2000 години